Šolski projekti

Dnevi inovativnosti

Dneve inovativnosti organiziramo za vse študente programov ekonomist in medijska produkcija.

Izvedemo jih v začetku študijskega leta, saj z njimi študente 1. letnikov pripravimo na sodelovanje v podjetniškem projektu, študente 2. letnikov pa na sodelovanje na turističnem natečaju. 

Dnevi inovativnosti potekajo v obliko delavnic o dizajnerskem razmišljanju ter predavanjih strokovnjakov s področja podjetništva in inovativnega turizma. 

Vodja projekta: Sonja Kukman

Vzgoja za delovno mesto

Praktično izobraževanje pri delodajalcih je ključen del usposabljanja naših študentov. Namen projekta, ki ga izvajamo v okviru kariernega centra, je, da študente pred odhodom na praktično izobraževanje čim bolj pripravimo na delo pri delodajalcih. 

Organiziramo predavanja in delavnice na temo sodelovanja, timskega dela, delovne etike, bontona, odgovornosti in komunikacije na delovnem mestu. 

Vodja projekta: Sonja Kukman

Vodja projekta: Marija Lekše

Osebni finančni načrt

Cilj projekta je, da študenti izdelajo svoj finančni načrt.

1

obvladovanje porabe denarja,

2

skrb za finančno varnost z ustreznimi zavarovanji,

 

3

sistematično in načrtno ustvarjanje prihrankov,

4

razumno zadolževanje in določati finančne cilje skupaj z življenjskimi cilji in se nanje pripraviti.

Vsebine so vključene v učni načrt pouka, pri katerem sodelujejo tudi zunanji predavatelji s področja finančnega opismenjevanja. 

Najbolj zanimiva in odmevna dejavnost je debata. 

Podjetniško razmišljanje

V projekt so vključeni študenti 1. letnika programov ekonomist (komercialist) in medijska produkcija.

Namen projekta je, da študente opremimo s podjetniškimi znanji, ki jim bodo koristila, ko se bodo znašli na trgu dela. 

Projekt je zastavljen medpredmetno, dodana vrednost pa je tudi podpora predstavnikov Razvojnega centra Novo mesto in lokalnih podjetnikov.

Najbolj motivirani študenti se prijavijo tudi na podjetniško tekmovanje POPRI, ki ga organizira Primorski tehnološki park.

Vodja projekta: Jerica Božič Kranjec

Osnovni namen projekta je spodbujanje turističnega razmišljanja med mladimi.

1

Osnovni namen projekta je nadaljevanje oziroma kakovostna nadgradnja projekta Turizmu pomaga lastna glava.

2

Formalno izobraževanje v šoli se povezuje z delom v neformalnih oblikah, kar lahko pomembno prispeva k turističnemu razvoju kraja in lokalne skupnosti. 

3

Udeleženci izdelajo raziskovalne naloge na temo razvoja turizma, ki jih predstavijo na turistični tržnici.

4

Projekt vodi Turistična zveza Slovenije

Vsebine so vključene v učni načrt v programu medijska produkcija.

Deadline kot način razmišljanja v medijskem svetu

V projekt so vključeni študenti medijske produkcije

Namen projekta je, da študente opremimo z mehkimi veščinami, ki so pomembne v medijskem svetu

Erasmus+

Akreditacijska številka / Accreditation No:
      ECHE 2014/20: 238185-LA-1-2014-1-SI-E4AKA1-ECHE
      ECHE 2021/27: 101014786
Tip akreditacije / Type of accreditation: ERAPLUS-ECHE
Erasmus ID koda / Erasmus ID code: SI NOVO-ME04
PIC koda / PIC code: 947500948
OID: E10178098

Tim / Team

Andreja Petrovič

ravnateljica / headteacher
Erasmus+ coordinator

Barbara Štor

referentka / college administrator
erasmus+ administrator support

Damjana Možič

lecturer
erasmus+ language support

KA2 projekti / KA2 Projects

As part of the project, partners are studying inclusion in different countries. The project team will prepare an educational module on inclusion to help teachers deal with different types of problems at school (e.g. physical disabilities, learning difficulties, language barriers for migrants …).

Partners are from six countries: Portugal, Turkey, Italy, Spain, Greece and Slovenia.

Interviews about the life and schooling of migrants attending the Novo mesto School of Economics.
The film was made for the purpose of presenting our school at an online meeting of partners.

CONNECT TO NATURE

The aim of the project is to encourage young people to start businesses in the field of green technologies.

More

TPM Novo mesto
LTT Murcia

Virtual games

The aim of the project is to create a virtual environment for learning entrepreneurship. The program will take place in the Minecraft environment.

 

More

The goal is to train young people to use drones in journalism.

 

More

TPM Aveiro

Študentom strokovnega izobraževanja želimo ponuditi znanja in veščine, ki jim bodo koristile na samostojni podjetniški poti. Poudarek je na razvijanju podjetniške miselnosti na podlagi Design Thinking modela.

More

Planning

KA1 projekt / KA1 projects

ŠTUDENTI / STUDENTS

Eva Mauricio

Rotterdam, Nizozemska

Erasmus+ praksa v Roterdamu

Letos sem dobila priložnost sodelovati in assistirati režiserju in koreografu Shaya Latukolana iz Nizozemske. Vse skupaj se je začelo konec 2020, ko sem se udeležila njegovega kreativnega programa za ples in konceptni video. Izrazila sem željo o selitvi v Rotterdam z namenom, da bi se učila od umetnikov in režiserjev, ki me inspirirajo. Avgusta 2021 sem se udeležila ene od umetnikovih delavnic, kjer je opazil, kako me to dela zanima in ponudil mi je priložnost asistiranja na prihajajočih projektih.

Šola mi je ponudila štipedijo ERASMUS + in mi s tem omogočila opravljanje prakse v umetnikovem podjetju. Kmalu sem ugotovila, da moram za urejanje vse dokumentacije krepko zavihati rokave. V referatu so bili zelo potrpežljivi in mi pomagali, da sem pravočasno uredila vse potrebno. S pomočjo prijateljice, ki študira v Rotterdamu, sem si našla prenočišče in že sem pakirala kovčke za pot do nove izkušnje in odkrivanja novega mesta ter njegovih ljudi in kulture.

Moja izmenjava je trajala tri mesece. V času prakse sem spoznala veliko ljudi, se udeleževala umetniških dogodkov, se izobraževala v plesu in spremljala proces in organizacijo projektov, pri katerih sem sodelovala. Zelo lepe spomine imam na številne sodelavce, ki so bili zelo prijazni, navdihujoči in vedno pripravljeni pomagati. Sprva sem se bala, da ne bom nič razumela, ker ne znam nizozemsko, vendar sem hitro ugotovila, da je večina sodelavcev iz tujine in da se vsi sporazumevajo v angleščini.

Opravljala sem vlogo asistentke, kar je pomenilo urejanje elektronske pošte za program Shay , izdelava plakatov, pomoč pri organizaciji dogodkov, snemanje vaj in “behind the scenes” projektov, posodobitve objav na socialnih omrežjih ter sodelovanje pri produkciji in urejanju videov.

Imela sem priložnost asistirati kot “movement director” pri snemanju konceptnega videa za prihajajoči kratki film. Tam sem spoznala ljudi, s katerimi smo še danes v kontaktu. Celotna izkušnja mi je pomenila ogromno, saj sem se iz nje veliko naučila. 

Erasmus + izkušnja mi pomeni zelo pomembno doživetje in čudovito izkušnjo v času študija, saj mi je pomagala pridobiti na samozavesti in razbiti strah o tujini in tujih jezikih, odprla mi je pot v svet, saj vsakič, ko mi čas dopušča, z veseljem in brez zadržkov potujem po bolj in manj oddaljenih krajih sveta. Najpomembnejše je, da mi je izmenjava pomagala odkriti, kaj resnično želim delati v svojem življenju/poklicu.

Zelo sem hvaležna za priložnost in res bi priporočala vsakomur, da izkoristi vse, kar mu je ponujeno v času študija, ter s tem pridobi izkušnje in znanje, ki ga ni mogoče pridobiti v skriptah in tudi ne na predavanjih in seminarjih na matični šoli.

Eva Mauricio

Lara Kovačič, Klaudija Blatnik, Tanja Lipaj

Warsaw, Poland

Naša Erasmus izkušnja

V študijskem letu 2021/22 smo dobile priložnost udeležiti se Erasmus+ prakse v tujini. O opravljanju prakse v tujini nismo nikoli niti razmišljale. Tanja se je tritedenske izmenjave udeležila že v srednji šoli, midve pa o tem nisva vedeli nič. Zavedale smo se, da nam bo ta priložnost za vedno ostala v spominu.

Šola nam je ponudila štipendijo ERASMUS+, in nam s tem omogočila, da  trimesečno prakso opravljamo v tujini. Izbrale smo Poljsko, natančneje Varšavo. Iskreno povedano smo že na začetku imele ogromno zapletov in nepotrebnih problemov. Najprej smo dolgo iskale delodajalca. Našle smo pet ponudb… vsi so nas zavrnili. Bile smo panične, kaj če nam ne uspe? Tedni so minevali hitreje kot kadarkoli in datum za prijavo se je bližal. Vmes smo obupale in smo se celo noč pogovarjale kam storiti, ali naj prakso opravljamo v Sloveniji… 

Vsak dan smo obiskovale stran za prakso, če so kakšne nove ponudbe. IN KONČNO! Nova ponudba, kamor so nas takoj sprejeli. Torej praksa je urejena, delo imamo. Amm, kaj pa stanovanje? Kriza. Dva tedna do roka, imele smo prakso, stanovanja pa ne. Zopet isto, deset ponudb, vse zavrnjene oziroma zasedene. Na pomoč je vskočila naša prijateljica iz Varšave in se dogovorila za stanovanje, ki je bilo malo izven Varšave. Torej vse urejeno, praksa, stanovanje in letalske karte ter obsežna dokumentacija. Čakalo nas je samo še potovanje… Vsaj misile smo tako… Vendar so nam nepričakovano odpovedali letalske karte. Samozavestno smo vedele, da če smo rešile vse probleme, bomo pa še to. Odločile smo se za 21 urno potovanje z avtobusom, saj druge izbire v zadnjem trenutku žal ni bilo.

Tudi po prihodu se problemi niso končali. Najprej smo 45 minut iskale prevoza do stanovanja. Sneg je padal, kot da smo prišle v Sibirijo, namesto na Poljsko. Koda stanovanja ni bila prava, signal na telefonu je bil slab… Konec problemov! Čakalo nas je samo še odkrivanje nove kulture in polne roke dela. 

Prvi dan prakse smo imele sestanek z mentorico, ki nam je dajala naloge. Ukvarjale smo se z grafičnim oblikovanjem, urejanjem fotografij, videov, plakatov… Delo nam je bilo več kot všeč. Lahko smo delale v delovnih prostorih podjetja ali od doma… Naš urnik je bil zelo fleksibilen, zato smo imele dovolj časa za raziskovanje nove države.

Erasumus+ nam je omogočil spoznavanje novih ljudi, kulture in najpomembneje, dal nam je priložnost za razvijanje samostojnosti. Trije meseci so zelo hitro minili in uživale smo vsako sekundo . Čeprav nas je bilo na začetku zelo zelo strah nove države, tujih navad, smo se kar hitro navadile.

Zares smo hvaležne tako šoli kot Erasmusu, da smo dobile to priložnost. Priporočale bi jo vsakomur. Na začetku je morda malo strahu, ampak izkušnje, ki jih dobiš, so vredne vsakega napora. Če le imate možnost, se odločite za prakso v tujini, ker je res čisto drugače delati nekje drugje, kot doma, v Sloveniji.

Lara Kovačič, Klaudija Blatnik, Tanja Lipaj

Jan Perme

Caslaw, Czech Republic

Moja Erasmus izkušnja

Prvič sem se odločil, da bom opravljal prakso v tujini preko programa Erasmus+ in ni mi bilo žal. 

Na pot sem se odpravil v začetku aprila, šola pa mi je omogočila, da sem večino izpitov opravil pred potjo in sem bil zato brez skrbi. Končna destinacija in moje bivališče za naslednje tri mesece je bilo mesto Časlav. Ko sem prišel v mesto z vlakom, me je do študentskega  doma pospremil podravnatelj Pavel, ki mi je pomagal tudi pri organizaciji in mi odgovarjal na vprašanja.

Prakso sem opravljal v mestu Tremošnice v podjetju Dako, kjer proizvajajo zavorne tračne sisteme za tramvaje, vlake, lokomotive. Moja naloga v prodajnem oddelku je bila pregled konkurence,  v nabavnem oddelku pa sem iskal nove dobavitelje in opravljal z njimi telefonske pogovore.

V prostem času sem obiskoval fitnes Centrum Časlav kjer sem dobil mnogo novih prijateljev. Za vikende sem hodil naokoli po češkem obiskal sem tudi Prago kjer sem videl veliko znamenitosti.

Zelo sem bil vesel celotne trimesečne izkušnje in bi jo definitivno priporočal vsakemu

Jan Perme

Luka Engel

Malaga, Španija

Moja Erasmus izkušnja

Trimesečno prakso sem opravljal v Španiji, v primorskem mestu Malaga, v provinci Andalucia in sicer na Srednji šoli Santa Maria de los Angeles.

Živel sem v stanovanjskem bloku s dvema sostanovalkama: Andreo iz Nemčije in Anastazijo iz Rusije. V Malagi sem spoznal številne Erasmovce, ki so bili prostovoljci oziroma študenti. Največ jih je bilo iz Italije, Grčije, Francije, Rusije in Nemčije, spoznal pa sem tudi ljudi, ki so bili iz ZDA, Južne Afrike in Južne Amerike.

Na začetku je bilo težko komunicirati s Španci, saj sam nisem znal špansko, večina Špancev pa ne zna angleško.  Čez čas sem se nekaj malega naučil ali pa sem uporabljal Google prevajalnik.

Delal sem na srednji šoli z imenom Santa Maria de Los Angeles, to je majhna šola s približno 200 dijaki  in 24 profesorji. Šola izvaja programe medicine, dietetike,  administracije, komerciale, financ, turistične smeri in farmacije. Šola ima tudi popoldanske tečaje angleškega jezika za dijake in za odrasle. 

Moje obveznosti so vključevale pošiljanje in odgovarjanje na e-pošto, izvajanje SWOT analize in opazovanje konkurence ter iskanje dobaviteljev, ki prodajajo različne izdelke. Ob sebi sem imel dva Erasmusova prostovoljca, Oscarja iz Frankfurta v Nemčiji in Sonio, ki živi v Malagi. Moja mentorja sta bila profesorica ekonomije in profesor angleščine.

Svoj prosti čas sem večinoma preživel zunaj s prijatelji, s katerimi smo obiskovali turistične točke, umetnostne galerije, igrali odbojko na mivki, imeli piknike na plažah, jedli v tapas gostilnah, obiskovali lokale in nočne klube. Občasno dobivali drug pri drugemu in se pogovarjali o svojih državah, navadah, vicih, prijateljih in družinah ter drugih temah. 

Z novimi prijatelji smo obiskali Rondo, majhno mestece zgrajeno na robu 150 m prepada in Cordobo, ki je znana po največji mošeji v Evropi, v katero so kristjani v kristjanskih spopadih vgradili katedralo v sredini mošeje. Seveda sem raziskoval tudi Malago s sposojenim kolesom ali električnim skirojem. 

Konec marca in na začetku aprila je vremo postajalo prijetnejše in prosti čas smo začeli preživljati na plaži.

Luka Engel

PREDAVATELJI / LECTURERS

Barbara Štor, Andreja Petrovič

Murcia, Španija

Podjetniško izobraževanje na področju krožnega gospodarstva

Udeležili sva se izobraževanja na temo krožnega gospodarstva, ki je potekalo od 9. do 13. maja v Murcii v Španiji, na UCAM, Universidad Catolica de Murcia. Izobraževanje je bilo v sklopu projekta CONNECT TO NATURE katerega cilj je povečati zaposlenost mladih v zelenih podjetjih.

Na izobraževanju smo spoznali pomembnejša teoretična izhodišča krožnega gospodarstva in primere dobre prakse v različnih podjetjih v okolici Murcie. Predavanja:

  • An urgent call fo CE, Valentin Molina in Victor Mesegeur

V predavanju je bila predstavljena nujnost prehoda v krožno gospodarstvo, s katerim v EU zamujamo že za več let.

  • Circular economy in Europe, EU countries

Predstavljeni so bili primeri dobre prakse v Sloveniji, Španiji, Italiji, Turčiji in Avstriji – od pojetniških pobud do projektov.

  • Circular Canvas Model, Claudia Aguirre

Na podlagi teoretičnih izhodišč smo pripravili primer uporabe krožnega gospodarstva in trajnostnega vedenja v šoli. Oblikovali sva nekaj predlogov, ki jih lahko začnemo uporabljati: Čim bolj dosledna uporaba brezpapirnega poslovanja, zmanjšanje tiskanja na papir, bolj dosledno ločevanje odpadkov, spodbujanje k zmanjševanju uporabe embalaže za enkratno uporabo, promoviranje uporabe vode iz vodovoda, spodbujanje zelenih oblik prihoda v šolo in spodbujanje recikliranja ,ponovne uporabe, predelave (npr. oddajanje izrabljenih elektronskih naprav v Start-up Reusable Technologies).

Ogledali smo si več primerov dobre prakse na področju zelenih tehnologij in krožnega gospodarstva in spoznali, kaj se na področju krožnega gospodarstva izvaja v Murcii:

  • Pincha Palets (Abarán)

V podjetju obnavljajo poškodovane evro palete, in jih po nižji ceni ponujajo bližnjim podjetjem.

  • Nutripeople (Calasparra)

V podjetju predelujejo sadje nižje kvalitete v ekološke sokove.

  • Estrella de levante

Lokalna pivovarna, ki uporablja ekološke sestavine

  • Liverur project

Spodbujajo in financirajo inovativne poslovne projekte, ki so usmerjeni v krožno gospodarstvo. Ogledali smo si primer,  v katerem so gospodinjstvom razdelili lijak za zbiranje odpadnega gospodinjskega olja.

  • Recycling Oil Company in Alhama

V podjetju zbirajo odpadna gospodinjska olja, ki jih nato predelujejo v evro dizel.

Veliko smo imeli razprav na temo krožnega gospodarstva in oblikovali smo konkretne ideje, kako se lahko na šoli začnemo obnašati bolj trajnostno. O rešitvah se bomo pogovarjali na sejah predavateljskega zbora in študentski skupnosti, saj bomo le skupaj lahko dosegli napredek.

Andreja Petrovič in Barba Štor