Maja Weiss

Erasmus+

Maja Weiss

Nemčija

Poročilo Erasmus+

Maja Weiss  se je  udeležila izobraževanja na  DOK Leipzig.

Mednarodni festival dokumentarnega in animiranega filma v Leipzigu ali krajše DOk Leipzig je največji nemški in drugi največji evropski festival umetniškega dokumentarnega filma. Je tudi najstarejši festival dokumentarnega filma na svetu. 

” Letošnja edicija festivala dokumentarnega filma DOK Leipzig se osredotoča na slovenski dokumentarni film po osamosvojitvi države. Selektor Simon Popek, sicer tudi programski direktor slovenskega Festivalskega dokumentarnega filma, je v program vključil šest filmov, ki prikazujejo tridesetletni razvoj slovenske dokumentaristike: Fant, pobratim smrti (1992, rež. Maja Weiss), Fant, pobratim smrti 2 (2012, rež. Maja Weiss), Rezine časa (2000, rež. Zemira Alajbegović in Neven Korda), Babičino seksualno življenje (2021, rež. Urška Djukić in Émilie Pigeard), Karpopotnik (2013, rež. Matjaž Ivanišin) in Playing Men (2017, rež. Matjaž Ivanišin).

Režiserka in scenaristka Maja Weiss je z Varuhom meje (2001) postala prva ženska režiserka celovečernega igranega filma v Sloveniji. Poleg tega je ena redkih slovenskih filmskih ustvarjalcev oz. ustvarjalk, ki se dosledno posveča dokumentaristiki. Filma Fant, pobratim smrti in Fant, pobratim smrti 2 pripovedujeta o Anatoliju Rižovu – Tolji, ki je po katastrofi v Černobilu pobegnil v obsedno stanje v Sloveniji v času osamosvojitve. V drugem delu Rižov razmišlja o zapuščini jedrske kataklizme in o tem, ali se je človeštvo iz nje naučilo dovolj, da bi se izognilo novi.” ( vir: https://www.skica.de/Artikel/Film_slo_DOK_Leipzig_-_Fokus:_slovenski_dokumentarni_film_po_1991#Artikel/Film_slo_DOK_Leipzig_-_Fokus:_slovenski_dokumentarni_film_po_1991 )

Maja Weiss , tudi predavateljica na ESNM, VSŠ,  se je udeležila s pomočjo SKICE in Erasmus + festivala DOKLepizig. Po ogledu filmov, ki so občinstvo pretresli in navdušili,  je sledil pogovor z režiserko in Q&A ,  vprašanja iz občinstva. Pogovor je potekal v angleščini. Filma Fant pobratim smrti 1, 2 sta povabljena v 2024 tudi v Berlin.