EŠNM, VSŠ Erasmus+

Eva Mauricio

Erasmus+

Eva Mauricio

Nizozemska

EŠNM, VSŠ Erasmus+
EŠNM, VSŠ Erasmus+
EŠNM, VSŠ Erasmus+

Erasmus+ praksa v Roterdamu

Letos sem dobila priložnost sodelovati in assistirati režiserju in koreografu Shaya Latukolana iz Nizozemske. Vse skupaj se je začelo konec 2020, ko sem se udeležila njegovega kreativnega programa za ples in konceptni video. Izrazila sem željo o selitvi v Rotterdam z namenom, da bi se učila od umetnikov in režiserjev, ki me inspirirajo. Avgusta 2021 sem se udeležila ene od umetnikovih delavnic, kjer je opazil, kako me to dela zanima in ponudil mi je priložnost asistiranja na prihajajočih projektih.

Šola mi je ponudila štipedijo ERASMUS + in mi s tem omogočila opravljanje prakse v umetnikovem podjetju. Kmalu sem ugotovila, da moram za urejanje vse dokumentacije krepko zavihati rokave. V referatu so bili zelo potrpežljivi in mi pomagali, da sem pravočasno uredila vse potrebno. S pomočjo prijateljice, ki študira v Rotterdamu, sem si našla prenočišče in že sem pakirala kovčke za pot do nove izkušnje in odkrivanja novega mesta ter njegovih ljudi in kulture.

Moja izmenjava je trajala tri mesece. V času prakse sem spoznala veliko ljudi, se udeleževala umetniških dogodkov, se izobraževala v plesu in spremljala proces in organizacijo projektov, pri katerih sem sodelovala. Zelo lepe spomine imam na številne sodelavce, ki so bili zelo prijazni, navdihujoči in vedno pripravljeni pomagati. Sprva sem se bala, da ne bom nič razumela, ker ne znam nizozemsko, vendar sem hitro ugotovila, da je večina sodelavcev iz tujine in da se vsi sporazumevajo v angleščini.

Opravljala sem vlogo asistentke, kar je pomenilo urejanje elektronske pošte za program Shay , izdelava plakatov, pomoč pri organizaciji dogodkov, snemanje vaj in “behind the scenes” projektov, posodobitve objav na socialnih omrežjih ter sodelovanje pri produkciji in urejanju videov.

Imela sem priložnost asistirati kot “movement director” pri snemanju konceptnega videa za prihajajoči kratki film. Tam sem spoznala ljudi, s katerimi smo še danes v kontaktu. Celotna izkušnja mi je pomenila ogromno, saj sem se iz nje veliko naučila. 

Erasmus + izkušnja mi pomeni zelo pomembno doživetje in čudovito izkušnjo v času študija, saj mi je pomagala pridobiti na samozavesti in razbiti strah o tujini in tujih jezikih, odprla mi je pot v svet, saj vsakič, ko mi čas dopušča, z veseljem in brez zadržkov potujem po bolj in manj oddaljenih krajih sveta. Najpomembnejše je, da mi je izmenjava pomagala odkriti, kaj resnično želim delati v svojem življenju/poklicu.

Zelo sem hvaležna za priložnost in res bi priporočala vsakomur, da izkoristi vse, kar mu je ponujeno v času študija, ter s tem pridobi izkušnje in znanje, ki ga ni mogoče pridobiti v skriptah in tudi ne na predavanjih in seminarjih na matični šoli.

Eva Mauricio