Luka Engel

Erasmus+

Luka Engel

Španija

Moja Erasmus izkušnja

Trimesečno prakso sem opravljal v Španiji, v primorskem mestu Malaga, v provinci Andalucia in sicer na Srednji šoli Santa Maria de los Angeles.

Živel sem v stanovanjskem bloku s dvema sostanovalkama: Andreo iz Nemčije in Anastazijo iz Rusije. V Malagi sem spoznal številne Erasmovce, ki so bili prostovoljci oziroma študenti. Največ jih je bilo iz Italije, Grčije, Francije, Rusije in Nemčije, spoznal pa sem tudi ljudi, ki so bili iz ZDA, Južne Afrike in Južne Amerike.

Na začetku je bilo težko komunicirati s Španci, saj sam nisem znal špansko, večina Špancev pa ne zna angleško.  Čez čas sem se nekaj malega naučil ali pa sem uporabljal Google prevajalnik.

Delal sem na srednji šoli z imenom Santa Maria de Los Angeles, to je majhna šola s približno 200 dijaki  in 24 profesorji. Šola izvaja programe medicine, dietetike,  administracije, komerciale, financ, turistične smeri in farmacije. Šola ima tudi popoldanske tečaje angleškega jezika za dijake in za odrasle. 

Moje obveznosti so vključevale pošiljanje in odgovarjanje na e-pošto, izvajanje SWOT analize in opazovanje konkurence ter iskanje dobaviteljev, ki prodajajo različne izdelke. Ob sebi sem imel dva Erasmusova prostovoljca, Oscarja iz Frankfurta v Nemčiji in Sonio, ki živi v Malagi. Moja mentorja sta bila profesorica ekonomije in profesor angleščine.

Svoj prosti čas sem večinoma preživel zunaj s prijatelji, s katerimi smo obiskovali turistične točke, umetnostne galerije, igrali odbojko na mivki, imeli piknike na plažah, jedli v tapas gostilnah, obiskovali lokale in nočne klube. Občasno dobivali drug pri drugemu in se pogovarjali o svojih državah, navadah, vicih, prijateljih in družinah ter drugih temah. 

Z novimi prijatelji smo obiskali Rondo, majhno mestece zgrajeno na robu 150 m prepada in Cordobo, ki je znana po največji mošeji v Evropi, v katero so kristjani v kristjanskih spopadih vgradili katedralo v sredini mošeje. Seveda sem raziskoval tudi Malago s sposojenim kolesom ali električnim skirojem. 

Konec marca in na začetku aprila je vremo postajalo prijetnejše in prosti čas smo začeli preživljati na plaži.

Luka Engel