Tutorstvo

Na Ekonomski šoli Novo mesto, Višji strokovni šoli smo zaradi skrbi za bolj celostno spremljanje študentov, v študijskem letu 2009/10 uvedli sistem tutorstva.

TUTOR PREDAVATELJ

Kdo je tutor predavatelj?

Tutor je osebni učitelj, ki v neposrednem stiku s študentom usmerja njegov razvoj, skrbi za uspešnost njegovega študija, ga motivira za osebno napredovanje v stroki, mu pomaga in svetuje pri reševanju morebitnih težav, problemov in kriz, ki ga lahko ovirajo v času dodiplomskega študija.

Zakaj uvesti tutorstvo?

Uvedba tutorstva je bila logična posledica prevzema organizirane skrbi za razvoj vsakega posameznega študenta od prihoda na šolo do diplome ter želje po preseganju klasičnega sistema višješolskega pouka, v katerem imajo dominantno vlogo predavanja ex cathedra, v korist neposrednega stika študenta s predavateljem:
·   prevzem organizirane skrbi za razvoj vsakega posameznega študenta od prihoda na šolo do diplome,
·   preseganje klasičnega sistema višješolskega pouka, v katerem imajo dominantno vlogo predavanja ex cathedra, v korist neposrednega stika študenta s predavateljem.

Tutorstvo se je kot del osebne odličnosti in odličnosti šole izkazalo kot sprejemljiv izziv.

Namen in cilji

·   Olajšati študentom vključevanje v študijsko okolje, jih usmerjati skozi študij, graditi odnose med študenti in predavatelji.
·   Preseči klasičen sistem višješolskega pouka.
·   Izboljšati študijske rezultate, povečati prehodnost študentov in dvigniti raven študija.

Tutorjeve naloge

·   pomaga varovancu z nasveti, motiviranjem, usmerjanjem in  s svojim zgledom k doseganju čim boljšega študijskega uspeha,
·   skrb za prisotnost na predavanjih oz. vajah (če ga 2x zapored ni, preveri),
·   nadzor nad opravljanjem izpitov oz. drugih študijskih obveznostih,
·   pomaga pri napredovanju v višji letnik,
·   svetuje v zvezi s ponavljanjem, ponovnim vpisom, spremembo študijskega programa,
·   svetuje pri neuspehih na izpitnih rokih (analiza, odgovornost, motivacija…),
·   svetuje pri težavah pri učenju (zapiski, metode učenja …),
·   skrbi za varovančev intelektualni in strokovni razvoj,>
·   je prvi izbor, na katerega se v zvezi s študijskimi dejavnostmi lahko obrne varovanec (prošnje, pobude itd.).

Študent lahko 1x v času študija zamenja tutorja. Za to vloži pri ravnateljici vlogo s kratko obrazložitvijo.

Podatke o posameznem študentu dobi tutor v referatu (npr. osebni podatki, opravljanje izpitov ipd.) ali pri določenem predavatelju (npr. opravljanje izpitov, prisotnost ipd.).

MEDVRSTNIŠKO TUTORSTVO

V študijskem letu 2011/12 je Študentski svet predlagal razširitev ideje o tutorstvu še ne medgeneracijsko: študent- študent. Tutorji študenti so prostovoljci, ki se zavedajo pomena nesebične pomoči sočloveku. Gre za medsebojno pomoč, iz katere se velikokrat razvijejo pristna prijateljstva. Za tutorstvo se praviloma odločajo študenti višjega letnika oz. študenti z boljšim učnim uspehom.

Študentom je predmetno tutorstvo namenjeno kot dodatna pomoč pri razumevanju in osvajanju študijske snovi posameznih predmetov. Običajno je organizirano pri predmetih z zahtevnejšo in obsežnejšo študijsko snovjo z namenom izboljšanja rezultatov na izpitih.

Na uri predmetnega tutorstva lahko študent vpraša po dodatni razlagi tistih delov snovi, ki jih ni razumel med predavanji in na vajah.

Priporočamo, da študent po e-pošti predhodno obvesti tutorja, kje konkretno so se pojavile težave, in si na ta način zagotovi hitrejše in učinkovitejše odpravljanje težav. Pogosto tutorji tudi svetujejo o najprimernejših študijskih metodah in strategijah učenja pri posameznem predmetu ter študente seznanijo s pomembnimi informacijami in literaturo za posamezni predmet.

Seznam tutorjev študentov s kontaktnimi podatki je na voljo v študentski e-zbornici.

Študent tutor vodi dnevnik srečanj s posameznim študentom.  Na koncu leta študent tutor dobi certifikat o opravljenem delu.

Enkrat letno preverimo zadovoljstvo s tovrstnim tutorstvom.

CONTACT US
221, Mount Olimpus, Rheasilvia, Mars,
Solar System, Milky Way Galaxy
+1 (999) 999-99-99
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3Lmdvb2dsZS5jb20vbWFwcy9lbWJlZD9wYj0hMW0xOCExbTEyITFtMyExZDYwNDQuMjc1NjM3NDU2ODA1ITJkLTczLjk4MzQ2MzY4MzI1MjA0ITNkNDAuNzU4OTkzNDExNDc4NTMhMm0zITFmMCEyZjAhM2YwITNtMiExaTEwMjQhMmk3NjghNGYxMy4xITNtMyExbTIhMXMweDAlM0EweDU1MTk0ZWM1YTFhZTA3MmUhMnNUaW1lcytTcXVhcmUhNWUwITNtMiExc2VuITJzITR2MTM5MjkwMTMxODQ2MSIgd2lkdGg9IjEwMCUiIGhlaWdodD0iMTAwJSIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6MCI+PC9pZnJhbWU+
Thank You. We will contact you as soon as possible.
COMPANY NAME
Dolor aliquet augue augue sit magnis, magna aenean aenean et! Et tempor, facilisis cursus turpis tempor odio. Diam lorem auctor sit, a a? Lundium placerat mus massa nunc habitasse.
  • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
  • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
  • Montes vutario lacus quis preambul denlac
  • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
  • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
  • Dualo fitemus lacus quis preambul patturtul
CONTACT US
Thank You. We will contact you as soon as possible.
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3Lmdvb2dsZS5jb20vbWFwcy9lbWJlZD9wYj0hMW0xOCExbTEyITFtMyExZDYwNDQuMjc1NjM3NDU2ODA1ITJkLTczLjk4MzQ2MzY4MzI1MjA0ITNkNDAuNzU4OTkzNDExNDc4NTMhMm0zITFmMCEyZjAhM2YwITNtMiExaTEwMjQhMmk3NjghNGYxMy4xITNtMyExbTIhMXMweDAlM0EweDU1MTk0ZWM1YTFhZTA3MmUhMnNUaW1lcytTcXVhcmUhNWUwITNtMiExc2VuITJzITR2MTM5MjkwMTMxODQ2MSIgd2lkdGg9IjEwMCUiIGhlaWdodD0iMTAwJSIgZnJhbWVib3JkZXI9IjAiIHN0eWxlPSJib3JkZXI6MCI+PC9pZnJhbWU+
Thank You. We will contact you as soon as possible.
PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vd3d3Lmdvb2dsZS5jb20vbWFwcy9lbWJlZD9wYj0hMW0xOCExbTEyITFtMyExZDI3ODEuMjIxMDk1OTU4NDE2OCEyZDE1LjE2MjYxMDM1MTA3ODI2NCEzZDQ1LjgwNjgzMDI3OTAwMzk0ITJtMyExZjAhMmYwITNmMCEzbTIhMWkxMDI0ITJpNzY4ITRmMTMuMSEzbTMhMW0yITFzMHg0NzY0ZmZlM2VlOTIwYzY1JTNBMHhhM2Q1NjAxY2MxNjNlM2FhITJzRWtvbm9tc2thKyVDNSVBMW9sYStOb3ZvK21lc3RvITVlMCEzbTIhMXNzbCEyc3NpITR2MTQ4NjA1NTE1NzY4MCIgd2lkdGg9IjYwMCIgaGVpZ2h0PSI0NTAiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBzdHlsZT0iYm9yZGVyOjAiIGFsbG93ZnVsbHNjcmVlbj48L2lmcmFtZT4=
Te zanima študij ekonomije ali medijev? Dobra odločitev, ki ti omogoča, da prideš do poklica v dveh letih.
Višja strokovna šola
Mediji in ekonomija
z roko v roki
Veselimo se tvojega obiska
Vabljen/a na informativni dan, ki bo v ponedeljek, 26. 8. 2019 ob 14.00, v predavalnici 1.
Preizkus posebne nadarjenosti oz. spretnosti v programu
MEDIJSKA PRODUKCIJA
bo v torek, 27. junija 2017, v P1 na Višji strokovni šoli.
PAUM
Dvodnevno Pedagoško-andragoško usposabljanje mentorjev praktičnega izobraževanja v podjetju

Cilj usposabljanja

Usposobiti udeležence za izvajanje mentorstva pri praktičnem izobraževanju, s poudarkom umestitve pedagoške dimenzije v gospodarsko okolje. V okviru usposabljanja dobi udeleženec kompetence učinkovitega pedagoško-andragoškega dela z udeleženci različne starosti. Nadalje se usposobijo za izvajanje poučevanja in uvajanja mladih v delovno okolje.
To spletno mesto uporablja piškotke tretjih oseb, ki omogočajo merjenje obiskanosti in boljšo uporabniško izkušnjo. Piškotki ne morejo razkriti vaše identitete.
Naša spletna stran za izboljšanje uporabniške izkušnje in analizo obiska uporablja piškotke. Z uporabo te strani se strinjate z našim načinom rabe piškotkov, ki jih navajamo v Informacijah o piškotkih.
Informacije na tel. 07 3933267
Tretji prijavni rok

20. 11. ob 8.30

Predavanje Dušana Vukčeviča

za študente 2. l. medijske produkcije

PGlmcmFtZSB3aWR0aD0iNTYwIiBoZWlnaHQ9IjMxNSIgc3JjPSJodHRwczovL3d3dy55b3V0dWJlLmNvbS9lbWJlZC82OUxqdENxNFhfbz9jb250cm9scz0wIiBmcmFtZWJvcmRlcj0iMCIgYWxsb3c9ImFjY2VsZXJvbWV0ZXI7IGF1dG9wbGF5OyBlbmNyeXB0ZWQtbWVkaWE7IGd5cm9zY29wZTsgcGljdHVyZS1pbi1waWN0dXJlIiBhbGxvd2Z1bGxzY3JlZW4+PC9pZnJhbWU+
NOVI ROK ZA PRIJAVO JE
9. 4. 2020